Kunstkennis mailing lijst:

Vul hier uw E-mail in:


Adverteren via Kliks.nl

Palazzo Te

Palazzo Te is een groot landhuis net buiten Mantua en is ontworpen door Guilio Pippo, beter bekent als Guilio Romano (1492/99-1546). De plattegrond van dit gebouw is een vierkant, met een centrale binnenplaats en een grote tuin aan de achterzijde. Het gebouw heeft een klassieke stijl, waarbij gebruikt gemaakt is van strips in de vorm van pilaren en grote ramen voorzien van een driehoek.

Dit landhuis is van binnen voorzien van zeer mooie en authentieke fresco's, waaronder een de beroemde kamer der reuzen. Een aantal voorbeelden van deze fresco's vindt u op deze site.

Guilio Romano, die in 1524 op uitnodiging van Frederico Gonzaga naar Mantua was gekomen, bouwde tussen 1526 en 1534 in Gonzaga's opdracht het palazzo del Te, een villa suburbana. Het vlakke bouwwerk, de verschillende gevels, de open loggia's, de grote binnenplaats en de naar het landschap toegekeerde exedra's (diepe nis of halfronde ruimte) vormen op zich een simpel geheel, maar hebben een zeer theatraal effect. De talloze overtredingen van het orthodoxe classicisme - Vasari noem het çapricieuze bedenksels'- richt zich op een select publiek dat ze kon begrijpen en waarderen. Een van die virtuoos vormgegeven illusionistische effecten is de combinatie van Toscaanse rustica met de ritmische travee uit de Belvedere-binnenplaats of de Dorische trigliefen die in de zone onder de tussenlijst dreigen te zakken. Op die manier schept Romano, terwijl Bramante en ook Rafael de Oudheid met haar eigen moderne middelen tot een nieuw hoogtepunt van moderne architectuur proberen te maken, een even antieke als opgewekte omlijsting voor het hofleven.[15]